Přeskočit navigaci

Obrázek

 

Časté dotazy

Časté dotazy

Na často kladené dotazy od pacientů odpovídá chirurg a praktický lékař MUDr. Robert Hašek, člen operačního týmu AURA MEDICAL CLINIC a GHO CLINIC PRAHA.


Jak poznám, že mám hemoroidy?

Hemoroidy se mohou projevovat svěděním, pálením v dané oblasti, krvácením z konečníku, bolestivým zduřením či přechodnou nebo trvalou výchlipkou v oblasti konečníku.


Kolik léčba stojí?

Operační léčba řešící příčinu vzniku hemoroidů je závislá od zvolené techniky chirurgického výkonu a v souvislosti zda je výkon proveden v celkové nebo jen lokální anestezii. Cena se pohybuje v rozmezí 12 500 - 17 000 Kč.


Jak dlouho budu potřebovat volno z práce?

Po ambulantním zákroku je možné jít druhý den do práce, záleží však, jaký typ zaměstnání klient vykonává.


Pravděpodobně mám hemoroidy, ale styděl jsem se jít k lékaři. Teď už je to ale asi akutní. Chci se tedy zeptat, zda zákroky a vlastně i vyšetření dělá muž. Pokud lékařů je více, zda se můžu objednat pouze k muži?

Na našem pracovišti provádí zákrok certifikovaný lékař MUDr. Robert Hašek proškolený firmou AMI ve Vídni. Klient je vždy od prvotního vyšetření přes operaci a pooperační období v jeho péči.


Je léčba trvalá?

Léčba chirurgickým systémem pod ultrazvukem navigovaného podvazu přívodné tepénky systémem HAL-RAR má úspěšnost dle klinicky ověřených studii okolo 95 % a výsledek léčby je trvalý s minimálním počtem recidiv onemocnění.


Slyšel jsem, že  je vznik hemoroidů hodně ovlivněn jídlem, je to pravda?

Příjem určitého typu potravy může zhoršovat vývoj a průběh onemocnění, není však příčinou vzniku hemoroidů.


Lze tvorbě hemoroidů nějak předcházet? Jak?

Tvorbě hemoroidů lze předcházet správnými životními návyky, ale u určité skupiny populace se jedná o genetickou cévní predispozici, obdobně jako u varixů na dolních končetinách.

Tvorbě hemoroidů lze předcházet: správným životním stylem, úpravou stravy, vyhýbáním se dlouhodobému sezení, vhodnými sportovními aktivitami (spíše dynamická, ne statická zátěž), dostatečnou hydratací (zavodnění), péčí o pravidelnou stolici, farmakologicky při prvních náznacích onemocnění.


Mají hemoroidy výhradně muži, nebo je to problematika i žen?

Problematika se týká obou pohlaví.


Lze s hemoroidy chodit do veřejných bazénů či vířivek? Jinými slovy, jde o infekční záležitost?

Omezení vodních aktivit u lidí s hemoroidální nemocí je závislé na stupni a projevu v daném okamžiku. Při akutních obtížích to není zcela vhodné pro možnost zanesení infekce v dané oblasti.


Můžete popsat příznaky hemoroidů, abych lépe poznal, zda je mám či nikoli?

Pokud si pacient není jistý, je nejlepší navštívit odborného lékaře a dle obtíží zvolit správný vyšetřovací postup k vyloučení závažnějšího onemocnění, jenž se může skrývat za příznaky hemoroidální nemoci. Zvláště při krvácení z konečníku je nutné doplnit koloskopické vyšetření .


Kdy jít k lékaři, aby to bylo včas?

První návštěva specialisty je vhodná při podezření či prvních příznacích této choroby, čím dříve tím lépe.


Slyšel jsem, že jde o nepříjemný a bolestivý zákrok, lze jej mít provedený pod celkovou anestezii?

Jedná se o ambulantní výkon v lokální, eventuálně celkové anestezii. Dle rozsahu může pacient již druhý den do práce, vždy je však nutné zvažovat druh vykonávané práce a zátěže v zaměstnání.


Jak dlouho si po zákroku nesednu? Slyšel jsem, že až 4 dny.

Druhý den pacienti po tomto výkonu mohou sedět, avšak dlouhodobé (několikahodinové) sezení není zcela vhodné.


Bolí po zákroku stolice? Jak dlouho dle Vaší praxe?

Po výkonu se pacient dietně a medikamentozně připraví pro hladší a bezbolestný odchod stolice.